≡ Menu

Delni kasko

Delni kasko predstavlja zavarovanje posamezne nevarnosti, ki na našem avtomobilu povzroči škodo in za to ni odgovorna druga oseba. Na podlagi sklenjenega delnega kaska, si lahko popravimo škod, ki je pri tem nastala. Delni kasko lahko sklenemo za:

  • stekla
  • ogledala in svetlobna telesa
  • škodo na parkirišču
  • divjad

Nekatere zavarovalnice tudi zavarovanje kraje obravnavajo kot delni kasko, vendar ga ni mogoče skleniti brez določene oblike kasko, npr. splošni kasko.

Prav tako lahko pri nekaterih zavarovalnicah sklenete delni kasko za škodo zaradi naravnih nevarnosti in škode, ki jo povzroči narava. Najbolj znana med njimi je nevarnost toče.

Delne kasko kombinacije se lahko sklenejo z ali brez odbitne franšize. Odbitna franšiza pomeni, da določen del škode plača zavarovanec sam, preostali del pa krije zavarovalnica. Odbitna franšiza je lahko v fiksnem znesku ali v procentu od nove vrednosti vozila. Pri delnem kasku je ta znesek običajno fiksni, npr. 50€.

Delni kasko lahko sklenemo tudi skupaj s tako imenovanim polnim kasko z razlogom, da male škode krijemo iz delnih kombinacij in ne koristimo polnega kaska. V tem primeru bi škoda lahko vplivala na bonus in bi v naslednjem letu bili uvrščeni v višji premijski razred, saj ob škodi izgubimo nekaj 15% bonusa. Manjše škode, kot je na primer počeno vetrobransko steklo, krijemo tako iz polnega kaska